”EU burde hjælpe os i kampen for en polsk mindsteløn”

lt imens vi i Danmark forsøger at undgå social dumping og polske lønninger, kæmper fagforeninger i Polen for ikke at nå ned på afrikanske lønninger. Lokalformanden for den polske fagforening Solidarnosc holdt oplæg på FIC’s Europa-seminar i Stettin i Polen her i weekenden.

Sådan sagde lokalformanden for den polske fagforening Solidarnosc, Mieczyslaw Jurek om arbejdsvilkårene i Polen på FICs Europa-seminar d. 5. oktober. Han er klar over, at dårlige arbejdsvilkår i Polen er medvirkende til, at polakkerne søger lykken i andre EU lande og derved er med til at udkonkurrere e.g. dansk eller tysk arbejdskraft, men ser desværre ikke en umiddelbar løsning på dette problem.

Solidarnosc – en polsk fagforening

Solidarnosc er en fagforening, der repræsenterer alle arbejdere og brancher i Polen og alle faggrupper kan melde sig ind. De er altså en fagforening for både rig og fattig, både for dem med en høj løn og for de lavtlønnede. ”Hvordan kan de så varetage medlemmernes interesser”  fristes man til at spørge. Det var dog tydeligt i Jureks oplæg, at der er mange generelle problemstillinger i Polen de som fagforening tager fat på, og som berører deres medlemmer bredt. Så den velkendte tankegang om at fællesskab gør stærk er ikke fremmed i Polen, selvom deres fællesskab er anderledes end det vi kender fra Danmark.

Polske arbejdsvilkår

Jurek kunne bl.a. berette om, en forhøjet pensionsalder fra 65 år for mændene og 60 år for kvinderne til 67 år for begge køn, gennemført af regeringen udenom befolkningen. Dette demonstrerede Solidarnosc’ medlemmer imod samt skrev en klage til regeringen, men de har fortsat intet hørt fra regeringen.

Han kunne også fortælle om ansættelser uden kontrakt. Dette er ikke lovligt i Polen, men det sker i stor stil, da det er billigere for arbejdsgiverne og da arbejderne i desperation for at kunne tjene lidt penge acceptere næsten hvad som helst.

Jurek fortalte ligeledes, at arbejdspladserne flytter internt i Polen, da der er forskellige skatter i de forskellige regioner, og det gør det svært for arbejderne at beholde deres job.

En polsk mindsteløn

Solidarnosc er desuden gået ind i kampen for at få indført en mindsteløn i Polen, for som situationen er pt. kan arbejdsgiverne stort set selv bestemme mindstelønnen. Det var her, Jureks opsang til de øvrige EU medlemslande kom. Han mener nemlig ikke, at de kan stå alene i denne kamp og han mener, at hvis der var fair løn og arbejdsvilkår i Polen ville polakkerne ikke i så høj grad søge lykken i andre lande og dermed ville de ikke udkonkurrere lokal arbejdskraft i samme omfang som det er tilfældet i dag.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s