Valget i Tyskland har enorm betydning

Når tyskerne den 22. september går til stemmeurnerne har valget af kansler ikke kun betydning for Tyskland. Det har også stor betydning for EU, hvor Angela Merkels hårde sparepolitik har sat kursen i de seneste kriseår. Og i Danmark er vi direkte afhængige af 500.000 jobs fra EU. AOF Danmark inviterede derfor europaminister Nicolai Wammen (S) og MEP Jens Rohde (V) til at diskutere, hvad det tyske valg egentlig betyder.

SPD eller FDP

Efter to perioder som forbundskansler – en i en bred kollision med SPD og en med FDP – har Merkel prøvet lidt af det hele, men Nicolai Wammen er ikke i tvivl om, at to overordnede forhold får indflydelse på det tyske valg; Merkels store popularitet og CDU’s nuværende kollisionspartner, FDP’s, faretruende kurs mod spærregrænsen med fire % i de seneste meningsmålinger. Og det kan føre til en bred kollision mellem CDU og SPD, hvilket Nicolai Wammen mener, at den tyske befolkning helst ser:

”Selvom CDU og SPD går til valg på en ting, er tyskerne for en bred kollision. SPD oplevede det at være juniorpartner som en hård ting og man er derfor ikke meget for den idé. Og det er nu heller ikke fordi, at Merkel jubler, men spørger man befolkningen, ser de gerne en CDU-SPD-kollision. Det er med til at sende et signal som det stabile, som tager bedst muligt hånd om at få Tyskland gennem krisen,”  siger Nicolai Wammen og fortsætter, at en bred kollision synes sandsynlig, men kan Merkel danne flertal med FDP, gør hun nok det.

Men Jens Rohde er langt fra enig i, at Merkel ser det som et drømmescenarie at danne en ren liberal regering med FDP og påpeger, at det bedste bud er en bred kollision mellem CDU og SPD med Merkel i spidsen er det bedste bud.

SPDs hovedemner til valget

Nicolai Wammen påpeger, at SPDs Sigmar Gabriel er oppe imod en særdeles stærk kansler i Merkel og det er afgørende for, at de især har fokus på vækst og jobskabelse:

”Kommer SPD til magten, så vil man nok se et større fokus på at skabe job og vækst, men jeg tror ikke, at de lægger tysk økonomi meget om. Formanden prøver at lave en dobbelt manøvre ved at kombinere en ansvarlig økonomisk politik med større socialt ansvar. Et oppositionsparti som har været ude af magtens åg kan være godt, men SPD har ikke været så heldige,”  siger Nicolai Wammen og det er Jens Rohde helt enig i:

”Det er et resultat af Schröders agenda 2010, som SPD-formanden nu går op imod, men de er jo selv ansvarlige for den. Jeg tror, at SPD er ude i et risikabelt spil,”  siger Jens Rohde og påpeger, at det selvfølgelig kan være svært at komme med en revolution, når man har været ved magten i mange år.

Danmarks tætte bånd til Tyskland

Traditionelt set har Danmark altid haft et nært forhold til Tyskland – både som naboland og som samhandelspartner og ifølge Jens Rohde påvirkes den danske udvikling stadig af den tyske, men tysk politik fylder for lidt i de danske medier:

”Tysklands generelle udvikling har enorm betydning for Danmark og derfor er det grotesk, at vi ikke hører mere om det i danske aviser. Den indholdsmæssige diskussion mangler. Der kommer altid fokus på, hvorvidt man er for eller imod EU,”  siger Jens Rohde.

Nicolai Wammen mener, at forholdet mellem Danmark og Tyskland er bedre nu end tidligere tider og at vi har betydelig flere fællestræk med Tyskland end for eksempel med Storbritannien. Det på trods af at vi flere gange har fulgt briterne på udenrigspolitiske beslutninger såsom invasionen af Irak, hvor Tyskland meldte pas:

”Lige nu ser vi det bedste forhold i lang tid mellem Danmark og Tyskland på trods af en socialdemokratisk-ledet regering i Danmark og en CDU-kansler i Tyskland. Det så vi blandt andet i forhandlingerne om EU’s budget. Vi har også et godt forhold til Storbritannien of har fulgt dem i vigtige sager, men når det så er sagt, er der stor forskel på den vej, som den britiske regering skal gå på og den Danmark skal følge. Vi har flere fælles træk med Tyskland,” siger Nicolai Wammen.

Begge er de dog enige om, at Tyskland – uanset hvad der måtte ske ved valget – stadig vil spille en utrolig stor rolle for Danmark og for EU.

Wammen+Rohde
Wammen+Rohde2
Wammen
Rohde

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s