Globale Seniorer så ind i EU’s krystalkugle

FIC’s nye netværk, Globale Seniorer, satte onsdag den 9. januar Europaminister Nicolai Wammen i stævne i Udenrigsministeriet, hvor han sammen med de knap 40 deltagere diskuterede EU’s fortid og fremtid. 

Den 1. januar 2013 kunne Danmark fejre 40 års jubilæum som en del af EU og i den anledning valgte FIC’s nye netværk, Globale Seniorer, at invitere Europaminister Nicolai Wammen til en snak om de første 40 år med EU og visionerne for EU i et ti års perspektiv.

 

Fred ved forhandlingsbordet

Nicolai Wammen var ikke i tvivl om, hvad han anså som værende rygraden i EU: At opretholde freden i et splittet Europa efter 2. verdenskrig:

”Vi har et EU, som er stærkt medvirkende til, at vi har opnået frem mellem landene, som er en del af EU. Og det sker ved et forhandlingsbord,” siger Nicolai Wammen.

web_redigeret3 - det bedste
Også Balkanlandene er eksemplar på EU’s medvirken til fred. Europaministeren påpeger, at flere lande på Balkan er gået fra krig og massakre i 90’erne til et mål om stabilitet og at blive en del af EU, men det kræver ifølge ministeren en forsoning mellem landene. For EU har ikke flere fribilletter og optagelsen af Bulgarien og Rumænien har lært medlemslandene, at EU ikke er i en situation, hvor der er kræfter til at lukke lande ind, der ikke opfylde de strenge krav.

Gang i Europas hjul…

Ser man længere fremad er der ikke stor forskel på dagsordenen i EU og den danske. Det drejer sig nemlig om at få spændt livremmen ind og sat gang i hjulene: 

”På den store horisont skal vi have gang i væksten. For den øje arbejdsløshed i eksempelvis Spanien er ikke kun en katastrofe for den enkelte person – det er også en katastrofe for det enkelte land. Hvis vi skal fastholde vores velfærd har vi ikke råd til at 25 mio. europæere er arbejdsløse,” siger Nicolai Wammen.

Ingen mirakelkur i udsigt

Men samtidig er europaministeren klar over, at det kommer til at tage lang tid, før vi kan se et Europa med god vækst. Alligevel mener han, at vi er på vej i den rigtige retning og er glad for de danske præg på dagsordenen, som kom under formandskabet sidste forår:

”Formandskabet var en enestående mulighed for at præge den europæiske dagsorden. Vi bevæger os i den rigtige retning. Vi kommer ikke til at se mirakler, men min forhåbning er, at vi kommer til at bruge flere penge på uddannelse, forskning og den grønne omstilling,” siger Nicolaj Wammen, inden han tager imod spørgsmål fra de mange spørgelystne deltagere.

Globale Seniorer afholder generalforsamling den 19. marts.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s