Et kærligt skub ud af ungdomsarbejdsløsheden

I Europa står det skidt til med ungdomsarbejdsløsheden, men det gør det for alvor også i Kenya, hvor det anslås, at 67 procent af de unge mellem 15 – 24 år er arbejdsløse. Det FIC støttede projekt ”Youth Initiative of Nairobi” som implementeres i samarbejde med FIC’s kenyanske samarbejdspartner Africa Youth Trust forsøger at ændre denne statistik ved at tilbyde job træning og vejledning til Nairobis unge.

Af: Ane Norup, praktikant FIC   

Et lille træskur står midt på græsplænen. Der er ingen dør og med kun skriften oppe under det tynde bliktag afslører, at skuret huser områdets Youth Office. Her sidder jeg sammen med Paul Mburu fra FICs kenyanske samarbejdspartner Africa Youth Trust og fem unge mænd. Paul og jeg er kørt hertil i tuk tuk gennem Nairobis trafikalske kaos og er nu i et område, der kun sjældent får besøg af hvide. Der gik dog heller ikke mange sekunder før beviset herpå stod klart; blot ved synet af mig løb et lille barn skrigende bort.

De fem unge mænd, der er mødt op til rådgivning på denne særdeles varme tirsdag i november, er alle medlem af samme ungdomsgruppe, der består af 59 unge i alt. Sammen forsøger de at skabe sig en indkomst i den uformelle Kenyanske sektor.

67 ud af 100 unge er arbejdsløse

Skal man tro statistikken, er dette da også vejen frem, for 80 % af de nye jobs, der skabes i Kenya, skabes i den uformelle sektor. Dog viser statistikken også, at kun 20 % af de unge kenyanere har de nødvendige færdigheder til at klare sig i denne sektor. For unge kenyanere er arbejdsløshed et af de største problemer. Det anslås, at ca. 67 % af de unge mellem de 18 til 24-årige er arbejdsløse. Og det tal er tilbage fra 2006. Siden er antallet af unge i Kenya steget fra 9 mio. til 16 mio. Netop derfor arbejder det FIC støttede projekt ”Youth Initiative of Nairobi” (YEIN) sammen med vores kenyanske  samarbejdspartner, Africa Youth Trust, for at bekæmpe ungdomsarbejdsløshed ved at tilbyde job træning og vejledning til Nairobis unge.

Et kærligt skub

I dag er første gang gruppen modtager jobvejledning, men det er en erfaren vejleder, de møder. Tony, en lokal frivillig, der via det FIC støttede YEIN projekt er blevet uddannet i at yde jobvejledning til unge fortæller, at han har rådgivet mere end 80 grupper og individer, siden han blev uddannet som jobvejleder i august 2012. Flere af disse grupper har modtaget træning i at starte deres egen forretning eller i arbejdsmarkedsparathed gennem YEIN projektet, men har brug for et kærligt skub for at komme videre med deres jobsøgning eller med opstart af deres forretning.

Dagens vejledning tager udgangspunkt i de forskellige indkomstskabende aktiviteter gruppen allerede er involveret i. Deres udfordring er, at det overskud de tjener pt. er lille og at de ikke ved, hvordan de kan udvide deres forretning. Hvis de må lukke deres forretning, eller hvis de ikke formår at sikre det fornødne overskud, får det uheldige konsekvenser for alle gruppens medlemmer. Netop derfor er de interesseret i hjælp til at komme videre.

Træning og rådgivning skaber bæredygtige forretninger

YEIN-projektets primære fokus er at træne unge i arbejdsmarkedsparathed, og i hvordan de kan starte og opretholde en forretning. Træningerne indeholder enmer som; hvordan man laver en forretningsplan, hvordan man holder regnskab og hvordan man sikre, at forretningen er bæredygtig. For nogle unge følges disse træninger op med  rådgivningsforløb og mentorordninger, for derved at sikre, at de unge ikke tabes på gulvet efter endt træning. Tilbagemeldingerne fra de unge er positive, især når det kommer til at drive en bæredygtig forretning. Mange unge har nemlig allerede en lille forretning, men de ved ikke, hvordan de skaber overskud og derved tjener penge på forretningen.

På rette vej

Tilbage i træskuret konkluderer Tony, at gruppen er på rette vej og der laves følgende aftaler; at gruppen begynder at føre regnskab med deres indtægter og udgifter, at de begynder at spare op og åbner en konto i banken til deres overskud, i steder for at dele hele overskuddet mellem sig som hidtil, og at de kommer til vejledning igen, hvor fokus vil være på deres forretningsplan og hvordan de kan sikre en udvidelse af deres nuværende aktiviteter.

Som så mange gange før, går jeg fra jobvejledningen med en fornemmelse af, at YEIN projektet har fat i kernen af en helt central problemstilling. Nemlig hvordan ungdomsarbejdsløshedskurven i Kenya kan knækkes.

Youth Office
Unge med vandtank
Jobvejledning, Kenya

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s